VZTA - begeleidt van Aap tot Z

Trainer studievaardigheden/Individuele begeleiding Barbara van Zeeland

"Ik heb het nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan." 

-Pippi Langkous-

 

Bovenstaande quote is al jarenlang mijn motto. Die kwam goed van pas toen ik een aantal jaren geleden een carrière switch naar het onderwijs maakte. Veel studeren en nieuwe ervaringen opdoen. Het kwam allemaal niet van zelf. Gelukkig ben ik van nature erg georganiseerd en met mijn werkervaringen vanuit de financiële sector wist ik het schoolwerk goed te plannen. Daarnaast ben ik erg visueel ingesteld, dus mijn samenvattingen waren al mindmaps en infographics. Inmiddels ben ik drie onderwijsbevoegdheden verder en werk ik met veel plezier op een VMBO-school in de regio.

Ik merk dat het voor leerlingen lastig is, om het schoolwerk te organiseren. Wanneer ga je leren voor een proefwerk? Hoe doe ik dat dan? Waar moet ik beginnen? Ze zien door de bomen het bos niet meer. In mijn lessen besteed ik daar altijd veel aandacht aan. Maar mijn doel is om zoveel mogelijk leerlingen te voorzien van voldoende studievaardigheden.

In Studielift zag ik een praktische methode waarbij leerlingen direct aan de slag gaan met hun eigen schoolwerk als basis. Ik ga werken aan slim samenvatten (bijvoorbeeld met mindmap of cornellschema), toetsklaar zetten van huiswerk, plannen van een toetsweek, snellezen en nog veel meer. Een heel compleet programma dus!

Ben je nieuwsgierig geworden?

Barbara van Zeeland